​ВСС брани от проклятие на Недим Генджев съдия Гроздев

Според имамите и Генджев “личното му вмешателство в решаването на редица мюсюлмански казуси ще му донесе проклятието на Аллах

ВСС осъди остро проклятието, отправена в молитва на бившия главен мюфтия Недим Генджев срещу съдия Стефан Гроздев преди седмица.

Припомняме, че на 19 ноември, когато съветът трябваше да избира председател на САС, бившият главен мюфтия Недим Генджев, заедно с мюсюлмански ходжи, произнесоха клетва в исляма "Ляанет дуа" срещу съдия Стефан Гроздев – един от двамата кандидати за поста шеф на САС.

Според имамите и Генджев “личното му вмешателство в решаването на редица мюсюлмански казуси, престъпвайки закона, ще му донесе проклятието и справедливия гняв на Аллах. То ще сполети и всички, които го подкрепят в този му избор.

"Проклятието, произнесено от искрено вярващи, ще тегне над него и поколенията му, справедливият гняв на Всевишния раздава правосъдие тук и сега и никога не забавя. Участта му ще последват всички безпринципно подкрепили угнетителя Гроздев.", каза тогава Генджев.

Четирима членове на ВСС поискаха целият орган да излезе със становище в подкрепа на зам.-председателя на Софийския апелативен съд. Предложението е на Незабравка Стоева, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев, а ВСС го подкрепи, пише Правен свят.

В приетото днес становище ВСС изразява отрицателното си отношение към подобно грубо засягане на професионалните чест и човешко достойнство на съдия Стефан Гроздев.

Съветът призова към зачитане на авторитета на българските съдии, защото това е условие за независимост на правосъдието.

"В случай, че има данни за нарушения, допуснати от магистрати, то фактите трябва да се проверяват задълбочено и с необходимата бързина, а резултатите да се огласяват публично и при спазване на изискванията на закона. Само така ще се гарантира опазване на достойнството на магистратите, а оттам и авторитетът и доверието в правосъдието", се казва в становището на ВСС.