Честит празник на адвокатите!

Изходът на едно дело зависи преди всичко от техния опит и квалификация. Те могат да направят бизнеса ви още по-печеливш или да го съсипят за 24 часа.

Дали адвокатската професия е призвание или не няма еднозначен отговор, но е ясно едно – да си добър адвокат ти трябва кураж, знания и желание да работиш в полза на хората и обществото.

22 ноември е Ден на Българската Конституция и юриста. На този ден преди 126 години Петото Народно събрание приема първия закон за адвокатите в България. Датата 22 ноември се отбелязва като професионален празник с решение на Висшия адвокатски съвет от 26 февруари 2005 година.

Адвокатските колегии в страната са 27 и техният брой е равен на окръжните съдилища.

Казват, че адвокатите се делят на две групи: едните познават закона, а другите - съдията. Помежду си те предпочитат друго едно разделение: на адвокати “от кариерата“ и “приходящи“. Във втората група попадат хората, които дълги години са работили нещо друго - следователи, прокурори, полицейски служители. Представителите на първата категория казват за тях, че в настоящата им работа винаги се забелязвал уклон от предната. Има обаче и хора, които са адвокатствали толкова дълго, че колегите им “от кариерата“ ги приемат за свои.

Всяка година университетите у нас бълват голям брой прависти, които пазарът няма как да поеме. Пет години те са прелиствали дебелите книги с идеята, че щом приключат обучението си, ще имат престижна професия, от която ще ринат пари с лопати. Повечето от тях се разделят набързо с илюзиите. Единици са тези, които успяват да се реализират самостоятелно, а броят на адвокатите, които печелят добре, е наистина твърде ограничен.

Честит професионален празник!