Католическата църква се извини официално за избиването на катарите във Франция

Отношението на света към богомилите и тяхното учение смени посоката си в исторически план

На 16-ти октомври католическата църква официално се извини за целия терор, приложен върху катарите. По този повод в Монсегюр, където е последната крепост на катарите от албигойския кръстоносен поход, пристига епископа от Амиен и отслужва света литургия за опрощение. А на 30-ти септември Париж върна истинското име на Южна Франция - Окситания. Това събитие е в резултат на 20-годишна битка на хората от района да им бъде признато историческото име.

Портал12 разговаря за важното събитие с проф. Дамян Попхристов - основател на фондация Фондация "Български Център Просветление".

- Проф. Попхристов, защо тези събития са важни и за нас - българите? Каква е връзката на Окситания с България?

- Катарското движение е приемник на богомилското учение, което се разпространява в цяла Окситания. След като е направен такъв пробив в преоценката на историята, може да се надяваме, че един ден и в България ще се заговори за богомилите така, както е редно. Те ще бъдат извадени от списъка на отвратителните еретици и ще бъдат припознати като хората, които са се борили за установяването и опазването на автентичното апостолско християнско учение.

В тяхната така наречена “Тайна книга” или “Богомилско евангелие” няма една дума, която да противоречи на канонизирания текст на Йоан и на посланията на апостол Павел.

- В последните години обществото заговори положително за богомилите. Събуди се голям интерес към богомилското учение, в който и Вие като организатор имате своя принос. Защо се разминава обаче интересът на обществото към това учение с отричането му от страна на институциите?

 - Проблемът е, че църквата все още робува на средновековните понятия и отношения към богомилското учение, което е преследвано още от X-ти век и е обявено за ерес. Това е разбираемо, тъй като по това време е имало много учения и богомилското е смесено с други еретични учения - всички те са минали под общ знаменател. Най-фрапиращият случай е отъждествяването на адамитското учение с богомилското, а те нямат абсолютно нищо общо. От тогава върви една традиция на отричане и никой не се замисля. Робува се на два писмени източника - на презвитер Козма, който пише против богомилите и на Бориловия синодик с анатемите срещу тях.

- Това ли е причината все повече хора да се интересуват от учението на богомилите? Защо точно сега се събужда този интерес?

- Защото очевидно сега е дошло времето на истината. Богомилското учение не е единственият трън в нашата история - не е единственото нещо, което е отричано, представяно погрешно. Много неща има в нашата история, които са манипулирани, изопачени. Назрял е моментът, когато на хората им е нужна истината и те се стремят към нея.

Вижте церемонията: