​Религиозен календар

Жития на светците (26 септември - 2 октомври)

26 септември

Свети ап.Йоан Богослов

Йоан е сред най-любимите ученици на Христос. Повярвал в неговите пророчества и чудеса, той подел апостолската си мисия – от Йерусалимския храм чак до Мала Азия. Дързостта му била наказана от император Диоклетиан, заклет езичник, а Бог – го възнаградил с правото да узнае от устата му каква ще е съдба на Църквата и бъдещето на целия свят. Това, което чул, Йоан написал в Апокалипсис или Откровение Йоаново, което започва с думите: „В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото”. Сам посочил мястото и часа на своята смърт.

27 септември

Свети мъченик Калистрат

Калистрат бил войн при Персентин, свиреп гонител на християните. Заради обичта си към Бог, завършил мъченически си живот през 286 г., когато бил пребит в тъмницата, заедно с още 49 войни – негови последователи.

28 септември

Преподобни Харитон Изповедник

Харитон бил заклет християнин. След тежки наказания полужив бил отнесен в затвора, а след това пратен на заточение. Скоро новият император му върнал свободата, но зли разбойници го затворили и хвърлили в една пещера, където намерил голямо богатство. Част от него раздал на бедните, а с останалото построил три манастира.

Умрял в пълно усамотение високо в планината.

29 септември

Преподобни Кириак Отшелник

Кириак бил наследник на свещеник. На 18 години постъпил в манастир, където бил посветен в подвижническия живот. Учител на монасите, лечител на болните, утешител на скърбящите и спасител на онеправданите, скоро Кириак се прославил със своето подвижночество и чудотворство. Починал през 408 г. в един от манастирите на столетника Харитон.

30 септември

Свещеномъчен Григорий, просветител на Армения

Григорий приел Кесария Кападокийска светото Кръщение и станал християнин. Постъпил на служба при цар Тиридат, но намерил само мъка и страдания. Заради вярата си в Бог бил хвърлен в дълбока яма, където прекарал цели 14 години.

1 октомври

Покров на Пресвета Богородица

В първия ден на октомври св. Андрей Юродови и ученикът му Епифаний се молели в цариградската църква Влахерна, която пазела свещената одеждата на св.Богородица. Изведнъж видели Божията Майка да се носи във въздуха. Обкръжена от апостоли и ангели, тя се молела за спасението на своя народ. Така се родил църковния празник ‘покрова Богородичен’.

Днес църквата почита св.ап. Ананий, преподобни Роман Сладкопевец и преподобни Йоан Кукузел.

2 октомври

Света мъченица Юстина

Юстина била поклонничка на християнина Праилий.

Един ден срещнала магьосникът Киприян и в раговор с него пробудила желание му да се поклони на Христос. Вестта за измяната му разгневило княз Евтолмий. Разгневеният езични владетел наказал изменниците Юстина и Киприян със смърт.

На този ден църквата почита и свети Андрей Юродив.