Проф. В. Фол: Триглавият дракон на траките са Марица Арда и Тунджа

Имало е свещени пътища, които са водели от селищата до свещените обекти

Тунджа е била свещена река, свързана с вярата на траките, заяви днес проф. Валерия Фол. Тя е сред участниците в Научната конференция на траколозите, която днес се откри в Музея на розата в Казанлък.

Тук природата задава характеристиката на паметниците, които откриваме, но и на цялостния живот на хората преди хиляди години. Ако си представим картата на Балканския полуостров, то на границата на Турция и Гърция се събират три реки. В дясно е Тунджа, до нея са Марица и Арда, и като погледнем завоите, то ще видим триглава змия. Има два известни паметника с този символ: апликация от Летница с Богиня стояща срещу триглав дракон и шлем на одриски принц, разказа днес проф. Валерия Фол.

По думите й река Тунджа е била свещена за траките и винаги природата е била обожествявана от предците ни, които са били по тези земи преди хиляди години. Тя заяви, че Долината на Казанлък е била важна за траките и те са я оценили още от праисторическите времена.

„За траките природата е Богинята майка. Гробниците в долината са неразривно свързани с Мегалита. Изглежда, че Тунджа е била свещена река и по нейното течение са изградени множество светилища и некрополи. Долината закътана между Стара планина и Средна гора е с излаз по течението на Тунджа. Още от праисторията хората са оценили тази Долина. Имало е свещени пътища, които са водели от селищата до свещените обекти. Дори когато при траките божествата стават антропоморфни почитта към природата и слънцето остава и това се вижда много ясно в паметниците, които са разположени в Казанлъшката долина, цитира я kazanlak.com