Религиозен календар

Жития на светците (22-28 август)

22 август

Свети мъченици Агатоник, Золит, Теопрепия и други

Агатоник, Золит, Теопрепий и последователите им били сред хилядите християни, които в името на Христос умрели мъченически през 4 век.

23 август

Свещеномъченик Ириней, еписпок Лионски

Иринея бил посветен в учението на Христос от учителя си св.Поликарп. Заедно с него проповядвал Божието слово, основали църкви във Виена и Леон, където бил избран за епископ. Църквата го почита като един от най-великите отци на Християнската вяра.

Днес църквата се покланя и на светлата памет на св. Луп.

24 август

Свети свещеномъченик Евтих

Евтих бил ученик на Йоан Богослов. Обходил много страни, изнасял мъдри проповеди. Бил преследван и затварян в тъмници. Умрял мъченически посечен пред очите на своите последователи.

25 август

Възвръщане мощите на св.апостол Вартоломей

След страдалческата кончина на свети апостол Вартоломей (1), която той приел заради Христа, вярващите взели тяло на светия апостол и го положили в оловен ковчег. От мощите на апостола започнали да стават чудеса, в които мнозина повярвали е се обръщали към Христа. Но слугите на дявола, нечестивите и жестоки жреци, като научили за тези чудеса, и дори ги видели с очите си, не само не познали Божията сила, но се ожесточили още повече. Взели оловния ковчег и го хвърлили в морето, но за голямо учудване оловният ковчег с мощите на светия апостол не само не потънал във водата, а се оказал по-лек от ладия. Преминал дълг път по море, ръководен не от човешка, а от Божия сила, и прославяли Божието величие.

Вярващи в Христа го намерили отново и с палмопения го понесли в църквата. А от светите мощи изтекло миро, от което се подавало изцеление за неизлечими болести.

26 август

Светите мъченици Адриан и Наталия

Светите мъченици Адриан и Наталия живяли по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоките си гонения срещу християните.

Легендата разказва, че войници на император намерили в една пещера 23 човека, които вярвали в Исус. Войниците ги вързали и отвели при Максимиан, който опитал всичко за да ги склони да се откажат - закани, мъчения и жестоки изтезания. Свидетел на изтезанията станал Адриан, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил, когато сам започнал да ги разпитва. В разговора с мъчениците, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан, той разбрал божествената истина, казал на писарите като записват осъдените на смърт да запишат и неговото име. Постъпката му не останала ненаказана. Адриан бил хвърлен в тъмница, а по заповед на императора. Когато научила младата му жена - Наталия, която изповядвала християнството, сама се предала. Докато може подкрепяла мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала.

27 август

Свети преподобни Пимен Великий

Преподобни Пимен се родил в Египет около 340 г. Бил съвременник на Паисий Велики, Йоан Колов и Памво. Още от младини той отишъл да се подвизава в пустинята с двамата си братя.

Преподобни Пимен се славел със строгия си живот и имал много ученици, които наставлявал с голяма мъдрост.

Споминал се на преклонна възраст в далечната 450 година.

28 август

Свети преподобни Моисей Мусин

Животът на преподобни Мойсей Мурин (египтянин), който отначало бил разбойник, а после просиял с добродетели в Скитската пустиня (Египет), ни дава висок пример на Божието милосърдие.

През ІV в. живял в Египет един разбойник Мойсей, който със своите злодеяния всявал ужас в цялата страна.

Дълго Мойсей злодействал и всявал страх в цялата околност. Но Господ, Който не желае гибелта на грешника, в Своята милост му пратил светла минута на покаяние. Злодеят веднага разбрал колко е грешен пред Бога. В душата му се пробудило чувство на дълбоко разкаяние. Мойсей напуснал другарите си и проливайки сълзи на съкрушение, се затекъл в монашеската обител гдето изповядал греховете си и молил братята да го приемат в числото на иноците.

Тъй свършил живот си като подвижник, като чрез искрено разкаяние, усърдна молитва, непрестанни трудове, любов към ближния и мъченическа кончина загладил предишните си престъпления.