Религиозен календар

Жития на светците (29 май - 5 юли)

29 май

Света преподобномъченица Теодосия

Непокорната християнка Теодосия умира мъченически през 730 г., след като 7 дни била жестоко бита от освирепелите езичници.

30 май

Преподобни Исаакий Далматски

Пустиникът Исаакий бил ревностен християнен, който водил битка с арианската ереството. Станал пророк на много събития, доживял до дълбока старост и имал блажена смърт.

31 май

Свети апостол Ерм

Свети Ерм е един от 70-те апостоли на Иисус и епископ на Филипопол (ПловдивНаписал редица поучителни беседи и книги, най-известната от която е „Пастир”.

Днес църквата почита паметта и на свети мъченик Ермий.

1 юни

Свети Юстин мъченик философ

Юстин бил образован християнин, силно привлечен от учението на Платон и неговите идеи за божественото и безсмъртието на душата. Той е автор на „Апология – защита на християнската вяра”. Бил наказан със смърт от идолопоклоника Марк Аврелий.

2 юни

Свети свещеномъченик Еразъм Охридски

Еразъм живял във времето на езичниците Диоклетиан и Максимиан. Избран за епископ в Охрид, без страх рушил езическите капища и обръщал езичниците в правата вяра. Живял в усамотение в една пещера, там построили църква, където и днес стават чудеса.

3 юни

Свети мъченик Лукилиан

Лукилиан бил идолски жрец на Никомедея. На преклонна възраст припознал в лицето на Иисус своя бог. За проявената дързост бил разпнат на кръста за назидание на всички.

4 юни

Свети Митрофан, патриарх Цариградски

Митрофан живял във времето на Константин Велики. По време на Първия вселенски събор лично императорът удостоил мъдреца със званието патриарх на Цариград.

Доживял до дълбока старост, той умрял през 325 г. на 117 години.

5 юни

Свети свещеномъченик Доротей, епископ Тирски

Доротей посветил живота си в служба на Господа. Оставил на църквата разкази за пророците и апостоли, и известната гръцко-латинска Синтигма – сборник от църковни и граждански закони. Мъченическата си смърт намерил през 361 г. в Одесос (Варна).

На този ден църквата почита и преподобни Петър Корицки.