​Религиозен календар

Жития на светците (1-6 март)

1 март

Света преподобна мъченица Евдокия

Монах, на име Герман, се връщал от поклонение. Замръкнал в синайския град Илиопол, в дома на беден християнин. Докато се молел, Евдокия – една крадива, но грешна жена, се трогнала от искрените му слова. Сама поискала да се разкае, да получи от Бог милост и вечен живот. Герман я покръстил в Христовата вяра. След седемдневен пост и молитва, тя се превърнала в млада жена, със сияещо от небесна радост лице. Скоро станала монахиня и игуменка на един манастир.

Жителите на Илиопол не забравили грешницата Евдокия. Преследвана и измъчвана от езичници и фарисеи, тя останала непреклонна във вярата си.

Доживяла до дълбока старост, преподобна Евдокия била посечена с меч през 126 година.

2 март

Свети свещеномъченик Теодот, епископ Киринейски

Св. Теодот дошъл на остров Кипър да проповядва учението на Христа. Неговите думи и добродетелен живот силно въздействали на езичниците и мнозина приели християнството. Поставили Теодот за епископ в град Киринея.

По времето на император Ликиний - жесток гонител на християните, изправили епископа на съд, измъчвали го жестоко и го затворили в тъмница. По-късно император Константин наредил да се прекратят гоненията и Теодот бил освободен.

3 март

Възкресението на един народ

Датата Трети март отбелязва възкресението на един народ, който близо 500 години беше без своя политическа и духовна свобода, народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура бе подложена на унищожение.

Като светлина в мрака на петвековната нощ светеха огнищата на духа ¬ манастирите. От тях изтичаха освежителни струи и кърмеха българския народ с християнската вяра, поддържаха националното му съзнание.

4 март

Преподобни Герасим

Герасим бил ревностен християнин от Ливия. Много години живял в Тавианската пустиня, докато един ден се заселил близо до Йерусалим, на р.Йордан. Там създал своя обител.

През 5 век църквата била често смущавана от Евтихиевата ерес. В Йерусалим пристигнал един от водачите на тази ерес – монахът Теодосий. Скоро той станал и патриарх на вечния град, който увлякъл в лъжеучението дори самия Герасим. С помощта на Евтимий Велики праведникът възмогнал заблудата. Заживял в манастир при строг пост и молитва, където починала на пределна възраст.

Легендата разказва, че със своята святост Герасим привличал дивите зверове. А когато умрял през 475 г., един лъв дълго време тъгувал по него и умрял на гроба му.

5 март

Свети мъченик Конон градинар

Конон бил родом от Назарет. Живота си прекарал в град Мандон, Мала Азия, където бил градинар. Простоват и неук човек, той бил силно привързан към Бога. Мъченичеството му започнало при управлението на император Декия, който го принудил да принесе жертва на идолите. Заради непокорството му жестоко го мъчили. Починал в големи страдания.

На този ден църквата почита и свети мъченик Йоан Българин.

6 март

Свети мъченици, пострадали в Амория

Днес се почита мъченическата смърт на четиридесет и двама християни военачалници. Това се случило по време на император Теохил, през 840 г., когато град Амория бил обсаден от мохамеданите. Намерил се предател и градът паднал в ръцете на врага. Част от жители и войниците били избити или отведени в робство. А главните военачалници християни - хвърлени в тъмница, а по-късно - публично посечени с меч пред очите на мюсюлманите.