Откриха мистериозен надпис "почина б" в манастира "Св. Наум" в Охрид

Разкритието е направено чрез 3D техология

Реставратори от германския университет "Ото Фридрих" в град Бамберг разкриха непознат надпис върху една от колоните на историческия манастир "Св. Наум" до Охрид - "почина б" е записано върху една от храмовите колони. Учените използват нова лазерна 3D система за разчитане на избледнели и практически загубени надписи в храма. Досега на този метод на обработка са подложени колоните в църквата.

Според д-р Себастиан Кампген, ръководител на проекта, работата на екипа е била успешна и той очаква след обработването на резултатите да излязат и други оцелели части от древни надписи: "Ще ни бъдат необходими няколко месеца, за да обработим резултатите, след което те ще станат достояние на цялата научна общност", заяви д-р Кампген.

По отношение на вече разчетения надпис той заяви: "Този неизвестен надпис съдържа думата "почина" и буквата б. Досега сме откривали надписи "почина раб Божи" и последваща дата, но тук не можем да кажем, какво още е съдържал този надпис.

Целта на екипа е да снима по този начин цялата църква, а не само двете най-стари колони, по които има надписи на глаголица и кирилица. Някои от тях са познати, твърдят учените, но има и такива, които не се виждат с просто око.