​Днес е празникът на билкаря, почитаме безсребрениците Кузма и Дамян

Именници днес са: Кузман, Кузмьо, Кузма, Дамян, Дамяна, Дамянка

Свети Врач е народен и църковен празник, честван на 1 юли. Посветен е на светите братя безсребреници Кузма и Дамян.

Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата - да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Веднъж излекували една богата и пребогати жена - Паладия - от тежка и неизлечима болест. Дълго им се молила тя да ги възнагради, какви ли не скъпи дарове им предлагала. Накрая по-малкия Дамян склонил да вземе 3 яйца - като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички - в един гроб с брат му да не го полагат. Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церели, заедно радост и живот давали. Положили ги в един гроб. Гробът им е в Сирия и досега се почита.

В народния кален Свети Врач е празник на всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Старо поверие е, че ако на 1 юли някой види рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, това са врачки и баячки. Ще ги познае по това как разпределят билките, събрани на Еньовден, които подреждат за различни болести, оставят ги за годината, която идва и тях целят неизличимо болните.

Вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Обрича се и курбан на лечителите.

Меси се обреден хляб и се раздава за здраве.

Жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни.

Народните лечители не работят на празника на своите покровители, защото "няма да им се хване лекът".

Именници днес са: Кузман, Кузмьо, Кузма, Дамян, Дамяна, Дамянка.