​Британци откриха къде е роден Исус

Останките са в Назарет под голям византийска храм между две гробници близо до църквата Благовещение

След 9-годишни разкопки, британски археолози откриха в Назарет дома, в който вероятно е израснал Исус Христос, съобщава сп. Biblical Archeology Review. Археолозите са се ориентирали по древен текст, написан през 670 г. "За светите места". Документът съдържа описание на местността и карта, където следва да се търси домът на Исус. В древния текст се съобщават специални параметри – той е разположен под голяма византийска църква между две гробници близо до църквата "Благовещение".

"Византийците и кръстоносците са писали, че Христос вероятно е израснал именно на това място, където ние работим през всички тези години. След като бъдещият месия е напуснал Назарет заедно с Мария и Йосиф, на мястото, изоставено от тях, е издигнат храм", заяви британският археолог Кен Дарк. Еврейските семейства обикновено строели жилища от варовик, тъй като вярвали, че този материал не може да е нечист. В дома са се съхранили входната врата и част от пода.

Учените установили, че това жилище е било украсено с мозайка във византийския период и очевидно е било почитано от местните жители. В библейски източници се посочва, че Мария и Йосиф са живели в Назарет, когато архангел Гавриил донесъл вестта, че Мария ще роди Божия син. Предстои обаче още работа, преди учените категорично да потвърдят или опровергаят тази версия. Къде да се търси жилището на Мария и Йосиф, различни изследователи са писали още в края на XIX век, но до 2006 г. никой не се решавал да провери техните предположения.