Евреите посрещат Ханука - празникът на светлината

Празникът е свързан с историческо събитие – борбите на евреите срещу гръцките завоеватели

Тази вечер в Софийската синагога ще бъдат запалени свещите за еврейския празник на светлината - Ханука, който продължава осем дни - до 24 декември, когато българите празнуваме Бъдни вечер.

Празникът на светлината е свързан с историческо събитие – борбите на евреите срещу гръцките завоеватели. Според традицията на Ханука в продължение на осем дни последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник - ханукия, като всеки ден се увеличава броят им. Пали се една основна свещ, наречена шамаша и свещи, съответстващи на поредния ден от празника. Днес шамаша, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех, ще бъде запалена от президента Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата му.

Празникът се свързва с повторното освещаване на Храма в Йерусалим. Той отбелязва победата на макавеите – малка група еврейски воини, над гръцката армия по времето, когато гърците са владеели Йерусалим и Втория храм в него. Според еврейските традиции това се счита за първото чудо на празника. След като евреите извоювали свободата си, те влезли в храма си, за да го изчистят от статуите на чужди божества. Те искали да запалят седемте свещи – символ на храма, които горели със специално маслиново масло. От маслото обаче била останала малка каничка, достатъчна само за един ден. Въпреки това то горяло осем дни и това е второто чудо на празника. Оттук и символиката с продължителността на Ханука - осем дни.