​Религиозен календар

Жития на светците (29 септември – 5 октомври)

28 септември

Преподобни Харитон Изповедник

Харитон бил заклет християнин. След тежки наказания полужив бил отнесен в затвора, а след това пратен на заточение. Скоро новият император му върнал свободата, но зли разбойници го затворили и хвърлили в една пещера, където намерил голямо богатство. Част от него раздал на бедните, а с останалото построил три манастира.

Умрял в пълно усамотение високо в планината.

29 септември

Преподобни Кириак Отшелник

Кириак бил наследник на свещеник. На 18 години постъпил в манастир, където бил посветен в подвижническия живот. Учител на монасите, лечител на болните, утешител на скърбящите и спасител на онеправданите, скоро Кириак се прославил със своето подвижночество и чудотворство. Починал през 408 г. в един от манастирите на столетника Харитон.

30 септември

Свещеномъчен Григорий, просветител на Армения

Григорий приел Кесария Кападокийска светото Кръщение и станал християнин. Постъпил на служба при цар Тиридат, но намерил само мъка и страдания. Заради вярата си в Бог бил хвърлен в дълбока яма, където прекарал цели 14 години.

1 октомври

Покров на Пресвета Богородица

В първия ден на октомври св. Андрей Юродови и ученикът му Епифаний се молели в цариградската църква Влахерна, която пазела свещената одеждата на св.Богородица. Изведнъж видели Божията Майка да се носи във въздуха. Обкръжена от апостоли и ангели, тя се молела за спасението на своя народ. Така се родил църковния празник ‘покрова Богородичен’.

Днес църквата почита св.ап. Ананий, преподобни Роман Сладкопевец и преподобни Йоан Кукузел.

2 октомври

Света мъченица Юстина

Юстина била поклонничка на християнина Праилий.

Един ден срещнала магьосникът Киприян и в раговор с него пробудила желание му да се поклони на Христос. Вестта за измяната му разгневило княз Евтолмий. Разгневеният езични владетел наказал изменниците Юстина и Киприян със смърт.

На този ден църквата почита и свети Андрей Юродив.

3 октомври

Свети свещеномъченик Дионий Ареопагит

Дионисий бил член на Ареопагът в Атина. Като млад той станал свидетел на кръстната смърт на Спасителя. Без никакво колебание приел заедно с цялото си семейство Светото кръщение от ап.Павел Станал негов ученик и сподвижник, а по-късно - провъзгласен за пръв епископ на Атина.

На светата църква оставил съчинението „За небесната йерархия”, книгата за Божиите имена и тайнственото богословие.

4 октомври

Свети свещеномъченик Йеротей, епископ Атински

Свети Йеротей бил последовател на Дионий Ареопагит. За своята преданост, добродетелност и мъдрост св.Йеротей бил избран за епископ на Атина след смъртта на св.Дионий. Светецът умрял мъченически в името на Христос.

5 октомври

Света мъченица Харитина

Харитина от малка останала сираче, отгледал я богатият християнин Клавдий. Тя станала жертва на тираничния езичник Домитиан, който заповядал да бъде обезчестена.

В мига на своята смърт св.Харитина се обърнала с гореща молитва към Бога и той запазил непорочната мъченица.

Днес църквата чества още св. Дионисий Велики, епископ Александрийски.