Почитаме св.Анна, лечителки и врачки честват св.Пантелеймон

Календар (21-27 юли)

В народния календар особено място заема празникът на лятната света Анна (25 юли). Почитана като покровителка на бременните жени и младите невести, цялата обредност в него е обърната към здравето и щастието на бъдещите майки, благополучието на младите семейства.

По традиция бременните невести ходят да берат свежи цветя още преди изгрев слънце. От тях вият китки и венчета, които оставят пред иконата на светицата в храма, палят свещи и се молят за здраве и късмет бъдещите си рожби.

За да имат лека бременност и безпроблемно раждане не подхващат никаква работа.

Християнският свети Пантелеймон е популярен сред българите с името Паталей.
Старо поверие е, че на този ден (27 юли), се събират всички облаци и гръмотевици, и тръгват към зимната си къща. Техен покровител е св.Пантелеймон, затова християните му отдават почит, с надежда, че той ще спре падането на обилни дъждове и градушки. Оттам дошло и народното име на светеца - Паталей Пътник или Паталия и схващането, че Паталей е един “тежките” празници през годината, в който никой не работи, “за да не пати семейството от болести и пожари”.

Паталей - целител на тялото и душата

Има селища в България обаче, в които и днес е запазено вярването, че св.Пантелеймон е най-големия целител на болестите. Празникът е на голяма почит сред баячки, врачки и лечителки, които винаги ходят на поклонение в манастир или оброк, който носел името на светеца. Задължително със себе си носят всички билки, набрани на Гергьовден и Еньовден, оставят ги до неговата иконата да пренощуват. Пазят ги през годината, за да лекуват с тях душевни мъки и телесни болки.
Едно от най-посещаваните места на Паталей днес е храмът „Св.Атансий” в петричкото село Кулата. В него се пазят част от мощите на св.Пантелеймон. Много болни и най-вече хора незрящи или с очни проблеми, изпаднали в беда и нужда християни идват на празника, за са се помолят пред иконата на светеца, с надеждата да бъдат излекувани.

Именици: Пантелей, Панто, Пано, Пантелеймон, Климент

Жития на светците

21 юли
Преподобни Симеон и неговия сподвижник Йоан
Симеон бил сподвижник на Йоан, с когото се оттеглил в пустинята. Тук получил дар да пророкува и прави чудеса, но не след дълго се поминал. Неговият събрат Йоан до края на живота си прекал в килията, където и починал на пределна възраст.

22 юли

Света мироносница и равноапостолна Мария Магдалена

Когато Исус ходел да проповядва и прави чудеса, срещнал красивата, но твърде грешна Мария Магдалена. Молитвата й за помощ била толкова искрена, че Бог прогони седемте бяса, които я мъчели. Оттогава безбожницата станала предана спътница на Христос, видяла Смъртта и Възкресението на Учителя. Станала първа благовестница, църквата я признала за равноапостолна.

23 юли

Свещеномъченик Трофим и Теофил и други 13 с тях

Трофим и Теофил били непокорни християни. Опълчили се на езичника Ликия, те били обезглавени пред очите на своите събратя.

24 юли

Света великомъченица Христина

Христина била наследница на езичника Урбан, но сама познала Бог и го обикнала с цялото си сърце. В знак на преданост към него счупила идолите в дома си и ги изхвърлила през прозореца. Разгневеният й баща поискал смъртта на мъченицата. През 9 в. Йосиф Песнописец написал канон, в който разказал за великомъченица Христина.

25 юли

Свети дяконеса Олимпиада

Олимпиада била от знатен род. Богатството си раздала на бедни и болни, строила храмове и издържала болници, откупувала пленници и пращала помощи. За добротата си получила подкрепата на император Тедосий Велики, а патриарх Нектарий я ръкоположил за дяконеса. Умряла мъченически като заточеница в Никомедея.

Днес църквата почита паметта и на преподобна Евпраксия Девица.

26 юли

Свети свещеномъченик Ермолай

Ермолай бил свещеник в храма на Никомедия по време на жестоките гонения срещу християните. Отдаден на своята паство, той утешавал онеправданите, а езичниците обръщал в Христовата вяра. За непокорството си бил обезглавен с меч за назидание на вероотстъпниците.

Днес църквата почита и паметта на св.преподобномъченица Параскева.

27 юли

Свети великомъченик Пантелеймон

Пантелеймон, (всемилостив) бил ученик на знаменития лекар Ефросин и последовател на християнския свещеник Ермолай. Станал прочут лекар, извършил много чудеса, за които всички го благославяли. Събудило завистта на останалите лекари и омразата у местните езичници, той бил публично посечен по заповед на император Максимиан

Днес църквата отбелязва паметта на свети седмочисленици Кирил и Методи, Климен, Наум, Сава, Горазд и Авгеларий.