Службите тихомълком спряха всички Замунди

Най-вероятната версия е сайтът да е станал жертва на масираната DDoS атака от 21 октомври

Към днешна дата най-популярният торент тракер в България - Zamunda.Net не работи, съобщава dir.bg.

Новините за любителите на пиратските филми, игри и програми не са обещаващи, защото не функционират и други родни торент сайтове.

Освен zamunda.net, от днес не работят и конкурентните тракери zamunda.se и zelka.org.

Към този момент arenabg.com продължава да функционира, но някои потребители се оплакват от по-бавно отваряне на страниците.

Причината за спирането на Zamunda.Net все още не е ясна.

Най-вероятната версия е сайтът да е станал жертва на масираната DDoS атака от 21 октомври, която предизвика сривове в достъпа до някои от най-посещаваните сайтове в света.

Атаката е определяна за най-мощната в историята, като за пръв път са били използвани и устройства от категорията на "Интернет на Нещата".

Целта на хакерите са били сървърите на доставчика на домейн имена DYN, а атаката е станала благодарение на бот-мрежата Mirai.

Блокирани са били сайтове като Twitter, Reddit, The New York Times, Fox News и още много други новинарски сайтове. Някой виждат конспирация, според която хакерите са искали да попречат на хората да прочетат изтеклите имейли на Хилъри Клинтън в Wikileaks, а според други са замесени руснаците.

Въпреки това, изброените по-горе сайтове вече са достъпни, а блокирането на другите български тракери близо 2 дена след това на Zamunda.Net не се вписва напълно в теорията за DDoS атаката.

Освен това Zamunda.Net работеше нормално на 21 октомври.

Другата основна версия предполага координирани действия на ГДБОП против торент сайтовете, като все пак този вариант е по-малко вероятен.