Столичани пратиха в съда скъпите билетчета за градския транспорт

Жалбите са с различно съдържание и атакуват различни аспекти от решението на общинския съвет

Граждани и организации са подали 42 жалби срещу решението на Столичния общински съвет да увеличи цената на билета в градския транспорт на 1.60 лв. от 1 юни, съобщи "Правен свят" в петък. Жалбите са с различно съдържание и атакуват различни аспекти от решението на общинския съвет. Всички те ще бъдат обединени в едно дело, което предстои да се гледа от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Съдът може да се произнесе единствено относно законосъобразността на решението - например дали е издаден от компетентен орган, дали е спазена установената за това форма и дали противоречи на закона. Съдебната инстанция няма контрол за целесъобразността на акта – доколко е ефективен, обществено полезен, икономически обоснован и т.н. Такива са разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс, а основната им цел е да гарантират достатъчно автономност на местната власт, когато става въпрос за решение на общински съвет.

Решението за увеличение на цената на билета беше прието от СОС в средата на април. Основната позиция на защитниците на поскъпването на билета беше, че по този начин ще се стимулира закупуването на абонаментни карти, а реалната цена на билета е около 1,64 лв., а не един лев.