Луковмарш събра 500 на НДК, въпреки забраната на общината

Символичният марш премина при засилено присъствие на униформени

Около 500 души се събраха на НДК, за да участват в провеждащия се за 13-та година Луковмарш. Той се организира днес - денят, в който е убит ген. Христо Луков.

Въпреки забраната от страна на Столична община, шествието се проведе. От общината обясниха, че организаторите са получили разрешение за поставянето на цветя пред къщата на ген. Христо Луков в столицата.

Началото на шествието тръгна от пилоните на НДК, премина по бул. "Васил Левски" и стегна до бул. "Дондуков", където е къщата на ген. Луков. На шествието се събраха предимно млади мъже и жени, които бяха щателно проверени от полицията. Символичният марш премина при засилено присъствие на униформени, а негови организатори са Български национален съюз (БНС) и Движение "Национална съпротива".

По същото време в столицата се проведе и контрашествие - срещу Луковмарт, в което участваха предимно млади хора, организирани от движение „Антифашистко действие – София“ и преминало под надслов „Без нацисти по улиците ни!“.

По време на шествието полицията задържа младеж, защото носел маска. 

Историците определят ген. Христо Луков като противоречива личност. Той е известен военноначалник от времето на Първата Световна война. В периода между 1935-1938 г. е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Занимавал се е с научна дейност, написал е много трудове. Противоречието в личността му идва от това, че той е имал интересна обществено-политическата дейност. Луков е бил водач на "Българските национални легиони". Организацията му е била определяна като крайнодясна, а последователите ѝ са били основно младежи.