90 000 сменили пенсионния си фонд за 6 месеца

Общо преместените пари за шестте месеца са 198 млн. лв.

Близо 90 хил. души са сменили пенсионния си фонд през първото полугодие, което е 2 на сто от всички клиенти на компаниите. Това показват данните на Комисията за финансов надзор, цитирани от "Капитал Daily". В сравнение със същия период на 2014 г. броят на сменилите фонда си намалява с 9 на сто, а прехвърлените пари – 7.4%.

Общо преместените пари за шестте месеца са 198 млн. лв.

Промяната на пенсионна компания може да стане по желание на осигурените – само и единствено с тяхно съгласие и нотариална заверка на подписите. Смяната става, като от универсален, професионален или доброволен фонд клиентите могат да се преместят в същия вид фонд на друго дружество.

Прехвърляния са позволени веднъж в годината. Тези премествания нямат общо с последните промени в Кодекса за социално осигуряване, които позволиха осигурените в универсални фондове да могат при желание да се прехвърлят към НОИ. Така те остават само в държавната система.

Практическото прехвърляне все още не може да се осъществи, защото приетата окончателно наредба от Министерския съвет, която урежда процедурата, все още не е обнародвана.

Най-голям остава броят на хората, направили промени при универсалния си фонд. Той е задължителен за всички, родени след 1959 г., и общо 80.4 хил. души са избрали да се преместят в ново дружество, което да управлява парите им.

В пъти по-малко са тези, които са сменили професионалния си фонд, задължителен за работещите при тежки условия на труд.

Тежест при избора имат пазарният дял на всяко дружество и размерът на таксите му.

Според данните на КФН "Съгласие" губи най-много клиенти през периода - над 8 хил. клиенти (разлика между привлечени и напуснали), докато при "Доверие" намалението е с близо 4 хил. за половин година. "ДСК-Родина" и "Алианц България" са спечелили най-много клиенти от разлика в привлечени и напуснали.