Ромите от Гърмен на палаткови лагери в Гоце Делчев

Циганите от града ги гонят, почнали да обират лозята им

Роми от циганската махала в Гърмен, където възникна конфликт между живеещите и българите там, са избягали от страх и си направили палатков лагер близо до ромския квартал Комсала на град Гоце Делчев. Това е станало преди три дни, но за краткото време на преселването градските цигани побеснели,че събратята им са започнали да обират лозята наоколо. Ядосани, те решили да стягат опълчение и да прогонят гърменските заселници.

"За два-три дни са съсипани лозя, градини, окосили са тревата за храна на конете им, които са пуснати на воля и газят градините и ливадите. А ние там пашуваме козите и овцете си. Страх ни е,че ще почнат и по къщите ни да крадат", оплакаха се градските роми.

Всъщност в махала Комсала от години живеят роми и българи заедно, без проблеми. Повечето цигани там имат законни къщи и работят, търговци са и продават по пазара.Те разказаха, че ромите от палатковия лагер били дошли преди години от Велинград и Пещера, а след събитията в Гърмен са избягали. Ходели при тях да говорят ,за да се махнат.

"Обясниха ни, че ще берат гъби в района, за да изкарват пари за прехрана, но те са коренно различни от нас. Това са хора, които плячкосват всичко, без да им мигне окото. Ние не желаем нито да ни свързват с кремиковските цигани, нито да им търпим кражбите. Това са решетари", казаха ромите от Гоце Делчев.

От община Гърмен заявиха, че наистина голяма част от ромите от Кремиковци са се изнесли след размириците. Цели катуни са поели по различни райони, една част са край Гоце Делчев, други са на биваци в гората.

В Гърмен жандармерията продължава да бди за реда и спокойствието на района. А българите всеки ден правят от 18 до 22 часа протестни шествия и отброяват дните до 2 юни. Тогава изтича седемдневният ултиматум, който протестиращите дадоха на държавата и общината да бутне незаконните 124 къщи в ромското гето. Ако това не стане, то ние ще вземем нещата в свои ръце, категорични са гърменци.