Напрежение набъбва и сред циганите в "Меден рудник"

Ромите отказват да премахнат доброволно постройките и заплашват с протести

Напрежение набъбна в циганската махала на бургаския комплекс "Меден рудник". Причината е мащабна акция в морския град по премахване на незаконни постройки, съобщи News7. 

Процедура по събаряне на такива обекти вече се проведе в останалите две цигански махали на Бургас. След квартал "Победа", където бяха премахнати 13 къщи и общо 50 такива в кв. "Горно Езерово", предстои най-трудната акция срещу незаконните постройки – тази в махалата на най-големият комплекс в града "Меден рудник". 

Общо 80 къщи са описани за премахване, а жителите им вече са устно и писмено предизвестени за доброволно премахване. Според лидерите в махалите, ако тези 150 семейства, които живеят в незаконните 80 къщи останат на улицата, лесно могат да бъдат използвани за нелегални дейности.

Ромите отказват да премахнат доброволно постройките и заплашват с протести. За да не наслояват агресия след тях, от местната власт отказаха коментар по темата. На мястото на ромската махала обаче, като част от новия градоустройствен план и благоустройство, са предвидени да се изградят нови улици, кръстовище, паркинг и градинки. Междувременно трети ден не стихва напрежението в Гърмен, след като цигани и българи се млатиха заради висока музика.