9 000 поискаха справедливо наказание за шофьора, прегазил малкия Петьо

Тази вечер на площад „Съединение” в Пловдив се проведе мирен протест в подкрепа на близките на прегазеното дете

Близо 9000 души са подписали петицията с искане за справедливо наказание за шофьора, прегазил с джипа си 6-годишния Петьо Гевечанов в Панагюрище. Тя е адресирана до всички държавни институции, политици, партии, и цялата българска общественост и се разпространява в интернет.

Тази вечер на площад „Съединение” в Пловдив се проведе мирен протест в подкрепа на близките на прегазеното дете. Инициативата е на две момичета, близки до родителите на починалото момче, и е подкрепена от фондация „Безопасни улици от Валя”.

Те настояват за промени в Закона за движение по пътищата, по-голяма отговорност от кметовете и по-високи присъди за убийците на пътя. Очаква се и символичните протести в Панагюрище да продължат.

„Стига убийства на деца. Сбогом, Пепи” - под този лозунг премина протестът в града. Родителите на Петьо и близки на семейството също се включиха в инициативата, към протеста се присъединиха и група рокери.

Събралите за кратко блокираха и движението по бул. „Шести септември”, за да кажат, че трябват по-високи присъди за тези, които убиват деца по пътищата. Необходими са и наказания за кметовете, пренебрегващи задълженията си по закона за движение по пътищата.

Междувременно от Съдебната палата в Пловдив съобщиха, че този четвъртък Апелативният съд ще разгледа жалбата на Цветан Пъков срещу взетата му от пазарджишкия съд мярка за неотклонение „задържане под стража”. Той е обвинен в това, че на 14 април е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на детето.

Обвиняемият е заявил, че не желае да присъства в съда.