Работници в Ямбол на протест: Ние сме като затворници, искаме си заплатите и правата

8000 са напусналите завода заради лошите условия на труд

Работниците в японската фирма „Язаки“ в Ямбол са решени да защитят правата си, излизайки на протест. Стачкуващите обаче не смеят да излязат зад оградата, за да не бъдат дисциплинарно уволнени, показва репортаж на Нова ТВ.

Стоим зад оградата, защото ние не можем да излезем извън завода по време на работното време. Ние сме като затворници. Но протестираме, защото не сме съгласни със заплатите, с извънредните пари, които получаваме, имаме проблеми с почивките, болничните. Ние нямаме никакъв начин да се защитим. В свободна държава не може да живеем по този начин, коментират работниците в предприятието.

По думите 8000 са напуснали през последните години от предприятието - част от тях по собствено желание, а други по принуда. Причина за голямото текучество са ниските заплатите, които не отговарят на свършената работа; червените и жълти картони – някаква японска система за санкциониране на извършени от тях нарушения, заради която им режат бонусите. Така реално служителите получават заплата около 500 лева, но най-притеснителното е, че работниците никога не знаят за какво ще бъдат наказани и колко от възнаграждението им ще бъде отрязано. Страхуват се да излязат в болнични или отпуска, защото това означава да им бъдат порязани бонуси.

Хората ще си търсят правата, те искат заплата, която да отговаря на свършената работа. Искат си бонусите, които им се полагат. Брутната заплата е 500 лева, но реално никога не е ясно колко пари ще вземат, защото ни режат при болнични, при отпуска, обясняват още протестиращите.

От репортажа стана ясно, че ръководството на „Язаки„ заплашвало екипа на Нова ТВ, предупреждавайки го да не снима протеста, ако не иска да има проблеми=