Автобус с 23 пътници се преобърна във Върбишкия проход

Автобус с 23-ма пътници се преобърнал във Върбишкия проход, съобщи Фокус. 

Возилото е навлязло в прохода, като е разчитал на навигация и пренебрегнал забранителните знаци, съобщи Борислав Георгиев, зам.-кмет на община Върбица.

Върбишкият проход е затворен за движение със заповед на директора на АПИ и има няколко указателни табели в тази връзка. Автобусът се е движил по републикански път Силистра- Лесово, разчитал е на навигация, пренебрегнал е знаците, навлязъл е във Върбишкия проход и на един от завоите автобусът е поднесъл, като задната му дясна гума е попаднала в канавката

„Автобусът нито е ударен, нито е счупен”, каза пред "Фокус" Борислав Георгиев, който е бил на разположение за обезпечаване на ситуацията. След подаден сигнал на тел 112 е изпратен автобус от община Върбица, който да прибере пътниците, 25 души, основно учители от областта, които са пътували за обучение в Благоевград. Те са били настанени в СОУ „Паисий Хилендарски” във Върбица, осигурени са им били чай и закуски. От Областно пътно управление-Шумен е била изпратена техника, която е изтеглила автобуса. „Той беше изтеглен около 12.30 часа и предполагам, че учителите са си продължили пътуването”, заяви Борислав Георгиев.

Той подчерта, че Върбишки проход не се поддържа, защото е затворен, настилките не се лугират, не се почистват, а е имало малко сняг и лед, заради голямата надморска височина. „На десен завой, автобусът е забуксувал, задната дясна гума пада в канавката и не може да продължи, а след като техниката го изтегля, си продължава по маршрута, със забавяне от няколко часа”, каза Борислав Георгиев. Варненска е фирмата извършвала превоза, отбеляза той.