Няма по-истиска войнишка песен от "Велик е нашият войник"

Паметта на загиналите е миналото, без което не може да има бъдеще, каза още Цачева

Нека не забравяме, че загиналите офицери и войници оставиха си костите си по бойните полета в името на националния идеал - обединена България. Няма по-истинска българска войнишка песен от химна на Българската армия „Велик е нашият войник”, родена край Охрид през 1916 г.

Това каза в словото си председателят на парламента Цецка Цчева по случай деня на загиналите в Първата световна война.

Днес бе извършена церемония по поднасяне на венци в памет на българските войници и офицери, загинали по време на Първата световна война. 

„Тук сме, за да сведем глава и да отдадем почит към паметта на загиналите български войници и офицери по време на Първата световна война и да се поклоним пред тяхната саможертва, себеотрицание и героизъм.

Покланяме се пред тях не само, за да не забравим пътя, по който вървяха те, но да помним посоката, в която ние отиваме", посочи Цачева. 

По думите й, паметта на загиналите е миналото, без което не може да има бъдеще. каза още председателят на Народното събрание.

На церемонията присъстваха президентът и главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелив, военният министър Николай Ненчев, депутати, офицери от резерва, граждани.

Държавният глава не държа реч, нито се спря след края на церемонията при медиите. Плевнелиев само поздрави по протокол като главнокомандващ присъсващите военни.