​Политически решения довели до дисбаланс в пенсионната система

Дефицитът в пенсионния фонд достигнал 2.6% от БВП, разкри проф.Йордан Христосков

Придържайки се към препоръките на ЕК, така наречените меки мерки и в България ще се върви към върви към изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените и удължаване на трудовия стаж. Те са съобразени с обстоятелството, че чувствително се увеличава продължителността на живота в глобален аспект. Това стана ясно от думите на социалния министър проф. Йордан Христосков.

В ефира на БНТ той показа каква е схемата, по която ще се изчислява възрастта за пенсиониране, като обясни, че мъжете, родени през и след 1964 и жените, родени през и след 1967 година ще се пенсионират на една и съща възраст - 65 години.

По думите му пенсионната система на пръв поглед също представлява пирамида, но за разлика от финансовите институции тук много сериозна роля има държавата. Тъй като пенсионната система представлява обществен договор, то именно държавата е тази , която покрива финансовите загуби или недостиг от средства, като създава такива правила, при които да няма хора, които да се облагодетелствуват от осигурителната система за сметка на други хора, които внасят сега по-малко като пенсионни осигуровки.

Христосков посочи, че осигурителните фордове се дотират с 2 млрд лева и още 2 млрд. лева дава държавата под формата на осигуровки на държавните служители. Но през последните години се е стигнало до разбалансираност на пенсионната система, в резултат на нелогични действия от страна на институциите. Като причини за този дисбаланс министърът посочи спирането на пенсионната реформата, а именно – нарастването на възрастта за пенсиониране, от една страна, и от друга – намаляване на осигурителните вноски.

Това са две политически решения, които се основават на либералната теория, че по този начин можем да изсветлим сивата икономика, да привлечем повече инвестиции и да вдигнем доходите на хората. Но на практика това не се случи и затова се стигна до този дефицит в пенсионния фонд. Но ако продължава да действа тази пенсионна система, при която вече имаме огромен дефицит – равен на 2.6% от БВП (80 млрд. лева), през следващите години той ще нараства, надхвърляйки допустимите 3%, коментира проф.Христосков.