Пътната мрежа не е готова за първия сняг, алармират от АПИ

Ако сега не се вложат около 15 млн. лв. за подготовка на пътищата, напролет кърпенето на същите тези дупки ще струва три пъти повече

Пътната мрежа в страната не е готова да посрещне първия сняг и причината за това е липсата на пари за подготовката й. Това заяви шефът на пътната агенция Лазар Лазаров пред „Фокус”.

Агенцията не разполага в момента със средства за подготовка на пътищата за зимата, защото досега не са гласувани и не са отпуснати пари. Допълнителните средства са необходими не само за изкърпване на дупките по пътищата, а и за подновяване на хоризонталната маркировка. Шефът на АПИ напомни, че пороите през лятото на нанесли сериозни щети на пътната мрежа в някои райони на страната.

От агенцията провеждат регионални срещи с пътноподдържащите фирми, които са свързани с това да проверят тяхната мобилизация и готовност да посрещнат зимата, какви са запасите от пясък, използван за по-ниския клас пътища и химикали за по-високите класове - автомагистралите и първокласната мрежи. От агенцията следят и за готовността на техниката, с която разполагат компаниите.

„Фирмите могат да излязат при падането на първия сняг, но това не значи, че пътната ни мрежа е подготвена за зимата, защото когато падне първият сняг дупките, които съществуват по пътищата, ще станат много по-големи. Около 40% от пътната мрежа е в недобро състояние и последствията напролет ще са много по-големи от тези, които са сега. Там, където в момента има пукнатини и малки процепи след попадането на водата, замръзването и размръзването й, и преминаването на тежките камиони през тях в рамките на дни ще се образуват големи дупки. Ако сега не се вложат около 15 млн. лв. за подготовка на пътищата, напролет кърпенето на същите тези дупки ще струва три пъти повече", предупреди Лазаров.