Бургаските миньори заплашват със стачка

Бургаските миньори излизат на протест на 17-ти септември, заради неизплатени заплати за юли и август

Бургаските миньори от мините "Черно море" са в стачна готовност, заради неизплатени заплати. Това обявиха от регионалната организация на КТ "Подкрепа".

Причината е неизплатени месечни възнаграждения. Причината е задължение на ТЕЦ Сливен за въглищата, произведени в мините. ТЕЦ-ът от своя страна има да взима около 5 млн. лв. от НЕК, които са по договор за изкупуване на електроенергия. Дружеството дължи на работниците си две заплати - за юли и август. За юли общата сума е 270 хил. лв. а за август 340 хил. лв.

В началото на месеца е имало среща между представители на НЕК, енергийното министерство и синдикатите, на която е била постигната договорка Националната електрическа компания да преведе до 15 септември дял от своите задължения към ТЕЦ Сливен. НО това не се е случило.

От синдиката заявиха, че ако до 18 септември работниците не получат заплатите си, ще се пристъпи към „ефективни стачни действия до постигане на целево решение за преодоляване на критичната ситуация". Има вероятност миньорите да останат под земята, както това се случи през октомври 2013.