Равносметка от сезона по Южното Черноморие: 17 инцидента

От първи септември плажовете по Черноморието остават без охрана

Равносметката след края на летния сезона по Южното Черноморие е 17 инцидента, като повечето са станали на охраняеми плажове, съобщава бТВ.

В по-отдалечените курорти плажовете изцяло ще затворят, прогнозират от Асоциацията по водно спасяване. Обяснението е, че туристите намаляват и нямат сметка да ги пазят, без обаче да отчитат факта, че това лято, заради дъждовете, сезонът се измести.

Изискването е в началото и в края на сезона да има по един пост, без значение колко е голям плажът. Точно това се канят да направят повечето концесионери - да оставят минимален брой спасители, главно пред заведения и хотели.

Без спасители и лекар цяло лято останаха над 40 плажа на юг. Идеята на регионалното министерство да осигури охрана поне на най-посещаваните ивици, за която бяха осигурени над един милион лева, не видя бял свят. В същото време Червеният кръст не може да намери спасители. За да има ефект от съкратената охрана на плажовете, от Асоциацията по водно спасяване съветват да се върнат някогашните спасителни кули.