​Проф. Валери Спиридонов: Август и септември ще са по-хладни, с валежи

Ако течението Ел Ниньо е силно изразено, вероятността за по-студена зима на Стария континент е голяма

Спекулират с темпа на глобалното затопляне и топенето на ледниците с меркантилна цел

HAARP е част от световната конспирация, САЩ ги връхлитат най-много бедствия, значи искат да се унищожат, казва пред Faktor.bg зам.-директорът на НИМХ


Интервю на Зорница Веселинова


- Проф. Спиридонов, този юли прилича на есен, подгизнахме от дъжда, каква е причината?

- Същото може да се каже и за юни, ако имате предвид очакването през лятото да има продължителни жеги и да не вали често. Сега валежите са повече в сравнение с нормите, но нормите също не се случват често. Почти за всяко лято може да се каже, че валежите или температурите са под или над нормата. А нормата е тридесетгодишна средна стойност и не е критерий за най-вероятното време. Температурите все пак са летни и, бих казал, по-приятни от тези по време на жегите. Ще отбележа, че дългосрочната прогноза на НИМХ предсказа такова лято. Изобщо по-хладните лета у нас са много.

- Какви са предвижданията за август, най-отпускарския месец?

- И август ще е по-хладен и с повече валежи.

- Напоследък есента е по-топла, такава ли ще е и тази?

- Очаква се септември да е по-хладен. За другите есенни месеци прогнозата още не е готова.

- В страната ни се наблюдават две климатични зони. Това ли е причината синоптичните прогнози да са по-рискови?

- Границата между тези зони е Стара планина. Много често разликата във времето в Северна и Южна България е голяма. Но и край морето времето „се държи” по-различно. Това изисква прогнозата да се издава за различни области на страната. Не може да се каже, че в България ще грее слънце или ще вали изобщо. Що се отнася до сбъдваемостта на прогнозата за различните области, тя е еднаква.

-Трън, Драгоман и Кнежа ли са най-„екстремните” в климатично отношение български райони?

- Трън и Кнежа не са арктични области, макар че там са измервани доста ниски температури. Нито пък Севлиево, Грамада, Русе, Ямбол и др. с температури понякога над 44 градуса са тропични градове.

- Британски учени предвиждат, че в Европа следващата зима ще е по-студена заради влиянието на тихоокеанското течение Ел Ниньо, каква е вашата прогноза?

- Ако течението Ел Ниньо е силно изразено, вероятността за по-студена зима на Стария континент е по-голяма. Но каква ще е зима 2014-2015 зависи и от други фактори. При Бермудския триъгълник например има разлом, който може да въздейства на Гълфстрийм – топлото течение в Северния Атлантически океан, което влияе върху климата на Европа. Прогнозата за следващата зима у нас ще съобщим в края на този месец.

- Глобално затопляне или глобално захлаждане се наблюдава в момента в световен мащаб? Как ще се отрази на България повишението или понижението на глобалната температура?

- Международната програма за изменение на климата отбелязва в доклада си за 2013 г. повишение на средната температура в глобален мащаб. Но скоростта, с която тази температура се покачваше досега, намалява. Така че въпросът остава дискусионен. Аз не съм привърженик на апокалиптичните теории. Както виждаме, сега лятото в България е по-хладно. Но на запад от нас доста често се издават предупреждения за големи горещини. В момента това например важи за Испания и Полша.

- Според мнозина учени ледовете в Арктика и Антарктика усилено се топят. Това води до повишение на нивото на Световния океан. Американски физици прогнозират, че до края на века Лондон и Ню Йорк ще бъдат под водата. Възможно ли е?

- Факт е, че ледниците – и арктическите, и антарктическите, се топят. Става дума за тези, които са в океана. Обаче ледените грамади на сушата увеличават площта и обема си. Засега повишението на средната глобална температура е 1 градус. Малко вероятно е до края на настоящия век тя да скочи до такава степен, че нивото на океаните и моретата да се вдигне дотолкова, че да залее Лондон и Ню Йорк. Това е възможно на теория. Ако трябва да съм честен, мнозина преувеличават темпа на глобалното затопляне и топенето на ледниците с меркантилна цел – за да продадат технологиите си.

- Известно е, че геомагнитните полюси се преместват. Влияе ли движението им на земния климат?

- По тази тема има спекулации, но има и стойностни научни статии. Много специалисти търсят такава връзка, изследвайки въздействието на слънчевия вятър и космическото лъчение върху озоновия слой, който има парников ефект.

- В Аляска е инсталирано американското съоръжение HAARP. Официално то изследва явления в йоносферата – например северните сияния. Но неофициално май инициира природни бедствия, възможно ли е това?

- Не ми се коментира тази глобална конспирация. Какви ли не допълнителни тези „пришиват” към нея любителите на апокалипсиса. Ще отбележа, че напоследък САЩ са най-потърпевши по отношение на бедствията – връхлетяха ги жеги, наводнения, урагани. Явно искат да се самоунищожат. Шегувам се, разбира се.