Как 714 000 неосигурени да получават медицинска помощ

Това разискваха участниците в кръгла маса, организирана от сдружение „Ларго”, като заявиха, че 460 000 души в България са безработни и не могат да платят здравните си осигуровки, а 254 000 са в сивата икономика

Правителството или общините да изградят социални кабинети за хора, които нямат възможност да внасят здравни осигуровки и те да получават адекватна лекарска помощ. Около това се обединиха участниците в кръгла маса в Хасково. Тя бе организирана по проект „Достъп до доболнична помощ за лица, отпаднали от процеса на здравното осигуряване“, финансиран от Институт „Отворено общество” - Будапеща.

Според организаторите от сдружение „Ларго”, по-реално е кмествата да открият въпросните кабинети, където здравно неосигурените ще имат право на първичен, вторичен преглед, както и на безплатно изследване на кръвта и консултация от специалист. Организаторите изчислили, че на общините това ще струва не повече от 30 000 лв. на месец. Средствата може да бъдат от бюджета на общината или финансирането да става по европейски програми, обясни консултантът на проекта д-р Станимир Кискинов. Другият вариант е през правителството, което трябва да прехвърли парите от Фонда за болнична помощ на неосигурените лица в доболничната помощ, допълни още той. Във Фонда разполагат с 5 млн.лв. За да се случи това обаче, трябва да се допише т.нар Направление № 17, което касае болничната помощ за неосигурени. Шефката на Спешна помощ – Хасково, д-р Петя Радева заяви, че общините трябва да проявят повече отговорност към неосигурените, които в случай на нужда ползват услугите на Бърза помощ. Оказа се, че община Димитровград е заложила разкриването на социална-манипулационна, където ще ходят хора, нямащи възможност да плащат здравни осигуровки. Представителят на кметството обаче отказа да назове конкретната цифра, която ще бъде заделена, за да заработи медицинският кабинет.

Статистиката показва, че 460 000 души в България са безработни и не могат да заделят пари, за да внасят осигуровки за здраве. Над 254 000 души пък умишлено не внасят осигуровки, а имат възможността, но са заети в сивата икономика, твърдят организаторите.