​Учен с български произход номиниран за Нобел

Самуел Рафетов говори 5 езика има над 500 научни публикации

Проф. Самуил Рефетов, американски учен от български произход, е номиниран за Нобелова награда за постиженията му в областта на медицината. Ученият е открил болест, която носи неговото име, съобщи Би Ти Ви.

Рефетов е много добре познат в световните научни среди заради приноса си в лечението на щитовидната жлеза. Ученият работи в Чикагския университет в САЩ и е откривател на Рефетовия синдром - мутация на рецептора на щитовидния хормон.

Дълги години професорът работи над сложната диагноза на своя пациентка и през 1989 г. с напредъка на генетиката успява да обясни случая. Така открива причината за Рефетовия синдром.

Професорът е роден в Русе през 1937 г. Когато е на 12 г., семейството му емигрира в Белгия, а след 5 години заминава за Канада. През 1969 г. започва работа в Чикагския университет, където и в момента е професор по медицина, специалист по ендокринология, педиатрия и генетика. У нас се завръща след близо 50-годишно отсъствие през 1998 г.

Ученият говори 5 езика и е автор на повече от 500 научни труда, избран е за д-р хонорис кауза на университета на Каляри, Италия, и на Свободния университет в Брюксел. През 2012 г. получава награда за цялостен принос “Фред Конрад Кох” на Американската ендокринна асоциация.