​Дъждът препълни яз."Копринка", наводни села и откъсна пътища

Извършва се контролирано изпускане на язовир "Копринка" край Казанлък, съобщи БНР.

Има опасност от преливане, защото язовирът е почти изцяло запълнен.

От общината предупреждават жителите в района и по поречието на река Тунджа, че е възможно да има затворени пътища заради преливане на реката.

Валежите в страната не спират вече трети ден. От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код в половин България. Потенциалната опасност от наводнения обаче не е необичайна за сезона, съобщи Нова тв.

Равносметката - за последните пет дни се е излял толкова дъжд, колкото за цял месец, отбелязват експертите.

Извънредното количество вода създаде затруднения в различни части на страната. В кв. „Бела вода" в Перник имат проблеми с канализацията. Продължителните валежи наводниха къщи във Видинско.

Пред бедствено положение са в Монтанско, където в община Георги Дамяново седем села бяха откъснати от света, а жителите им останаха без електричество.

Третокласният път към планинските села Копиловци и Дълги дел е наводнен на три места и от сутринта пътят към тях е затворен. В момента доброволци и спасителни екипи се подготвят да изграждат временни диги с чували от пясък и камъни, за да може да се възстанови движението.

По думите на Делян Димитров, кметът на община Георги Дамяново, няма опасност за хората, но има наводнени къщи. Има риск обаче да прелее един от язовирите в региона - Балова шума, чийто преливник вече е отворен.

Придошлите води на река Огоста са засегнали и десетки декари обработваема земя.

Синоптиците се надяват, че още утре валежите ще спрат, а слънцето ще пробие облаците преди обяд. Следобед отново ще вали, но за кратко и не така обилно.