Старт на родителската битка за място в детските градини в София

Системата за кандидатстване се заключва на 8 май

В София започна битката за място в яслите и детските градини. Родителите могат да заявят желание за участие в класирането и да подреждат предпочитаните от тях забавачки в общинския интернет сайт. Това трябва да стане до 8 май, защото тогава системата ще бъде заключена.

Тегленето на "печелившите" деца, които ще тръгнат на ясла или градина от септември т.г., ще бъде на 9 май. От системата ще бъдат изтрити профилите на хлапетата, които са родени през 2007 г., защото те тръгват на училище през есента.

Шефката на дирекция "Образование" Мария Минчева обясни, че на класирането, както всяка година, ще бъдат поканени родители и медии. Който иска да присъства, трябва да заяви това на информационния сайт на забавачките.

Очаква се и този път под чертата да останат хиляди хлапета. Миналата година след второ класиране без място в забавачка останаха около половината от кандидатствалите около 12 000 деца. Според информационния сайт на градините в момента за всички родени в периода 2008-2013 г. има 8884 места.

Кметът Йорданка Фандъкова вчера обясни, че тази година вече са открити 5 градини и предстои още 9 да отворят врати. Ще се строят още 6 обединени детски заведения (ОДЗ).

Кметството готви и нова шестгодишна програма за строителство на детски градини. За целта на сайта на забавачките е обявена анкета за родители. Идеята на общината била да бъдат събрани точни данни за броя на чакащите и предпочитаните от тях райони. Програмата за строителство на ОДЗ ще бъде съобразена с това.