Най-високата сграда в света ще бъде в Ирак

Той ще представлява четири съединени кули с различни височини

Архитектите от AMBS разкриха преди дни плановете си да построят небостъргач, който ще бъде висок 1152 метра. Името му ще бъде „Булката” и ще представлява новата най-висока сграда в света. Кулата е предвидена да се намира при Моста на залива в Басра, един от най-бързо развиващите се бизнес райони в страната. 

Фактът, че тук ще се намира най-високият небостъргач на планетата вдъхва надежда на местното население, че икономиката в страната ще се развива с бързи темпове. „Булката” ще бъде по-висок от дубайския небостъргач Бурдж Халифа. Той ще представлява четири съединени кули с различни височини. Централната кула ще бъде покрита с остъклен навес, който ще прави сянка на по-ниските нива и обществените места. 

Тази предпазливост е напълно логична предвид високите температури през лятото в Басра. Напълно в духа на съвременните тенденции, архитектите на небостъргача смятат да използват само слънчева енергия за потребностите на сградата. От AMBS описват „Булката” като първия вертикален град в света. Предвидено е построяването на офиси, хотели, частни имоти, търговски площи, паркове и градини.