10 причини, за да си подарите едно вълнуващо лято в Санторини

Красивите плажове, кристалната вода и вълнуващите залези са само част от магията на това място

Санторини е гръцки остров, който е познат като едно от най-романтичните места в света – красиви плажове, кристални води и вдъхновяващи залези.

„Дейли експрес“ предлага десет неща, които можем да правим, ако посетим най-известния остров в южната ни съседка.

Санторини е най-южният остров на Цикладите – група от вулканични острови в Егейско море. Всъщност това е най-големият действащ морски вулкан в света. През няколко хилядолетия вулканът атакува сушата и морето. Така се е получил днешният сърповиден архихпелаг - остатък от някогашен кръгъл остров с действащ вулкан в средата. Последното голямо изригване е било преди близо 3600 години.

1. Това, което впечатлява от пръв поглед туристите, посетили тази дестинация, са красивите плажове и това не е случайно. Особено популярни са черните и червени пясъчни и каменни плажове, намиращи се по външната периферия на острова. В градовете Монолипот и Камари плажовете са с черев кварцов пясък. Крайбрежието на Монолитос е плитко, но това на Камари е подходящо за гмуркане. Плажът Периса пък е сред най-добрите - наред с Белия и Червения плаж в Акторини и т.нар. Плаж на влюбените. На Санторини може да попаднете и на безлюдни плажове, където да се откъснете от шума и да се насладите на истинско спокойствие.научи собствените си уроци за хармонията и вътрешния покой, заключват критиците на духовника.

2. Едно от най-сниманите от туристите места в Гърция е селцето Ия, където могат да се видят популярните бели къщи със сини покриви, които сякаш кацнали върху впечатляващите скали. Именно тук се откриват прекрасните панорамни гледки, превръщащи Санторини в предпочитана дестинация за влюбените двойки.

3. Казват, че най-красивите залези могат да се видят именно в Ия, но истината е, че на острова съществуват много места, където можем да се насладим на последните и разноцветни лъчи на слънцето, преди да се скрие зад лазурното море.

4. В Санторини може да нощувате в къщи-пещери. Те са били построени от местни моряци, които са искали да се предпазят от силните ветрове. Много от тези стари къщички сега са модернизирани и луксозни и се използват като хотелска база за настаняване на туристи.

5. Със сигурност опитайте местната кухня!

6. Наемете си яхта или катамаран и вижте острова от различна гледна точка, която не е по-малко красива. Ако сте фенове на гмуркането, тук може да си доставите и това удоволствие.

7. Производството на вино в Санторини е известно още от римски времена и все още е сред основните занимания на местните жители. Казват, че вулканичната среда на острова допринася за характерния му вкус.

Винсанто е най-известното местно вино. То е натурално сладко, като основно е от бяло грозде и не се подсилва с алкохол.

8. Посетете селцето Емпорио, където можете да видите добре запазена древна крепост, безброй църкви и архитектурни забележителности.

9. Може да се потопите и в атмосферата на Акротири. Това е древен минойски град, който е покрит с вулканична пепел, но улиците и сградите все още са видими. Сред руините в Акротири ще можете да се любувате на минойската керамика и стенописи.

10. Може и просто да си почивате, за да се откъснете от битовизмите и забързаното ежедневие. Ще се завърнете с нови сили, вдъхновение и блясък в очите – остатък от последните слънчеви лъчи на впечатляващите залези.