Отлагат откриването на КГПП" Клепало"-то за неопределено време

Причината е, че няма подписано споразумение с Македония, уточни министър Лиляна Павлова

България няма подписано споразумение с Македония за откриване на гранично-контролен пропусквателен пункт "Клепало". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол. По думите й това е причината да не се прави нищо по реализацията на проекта.

В началото на март тази година тогавашният вътрешен министър Кристиян Вигенин обяви, че този проект е приоритетен за правителството на Пламен Орешарски и обеща скоро да заработи.

Мечтата на населението в община Струмяни за граничен пункт с Македония е от 30 години, като съседката ни преди време направи път до него и сградата на бъдещия пункт.

Построяването на пътя до границата беше включено за финансиране по програма ФАР трансгранично сътрудничество. Избран е обаче изпълнител, който в последствие фалира, а финансовият меморандум изтича през 2006 г. Така нещата спират. "От тогава досега България няма сключен международен договор, за да се извършат тези действия", каза Павлова.

По думите й предстои правителството да прецени дали на България й е необходим този граничен пункт и ако се вземе решение в тази посока, първо трябва да се подпише междуправителствено споразумение. След това трябва да се изработи план за реализацията на проекта и да се осигури финансиране, а чак след това да се построи пътя, стана ясно от обясненията на Павлова.

За жителите на Струмяни този проект е важен, защото така ще се съкрати времето за пътуване в двете посоки за живеещите в пограничния район. Освен това македонците ще стигат по-бързо до зимните ни курорти в Банско, Разлог и Добринище.