Рилският манастир ще си строи собствен ВЕЦ

Проектът е на стойност 2.9 млн.евро и ще се изпълнява изцяло със средства от Международен фонд Козлодуй. Администратор на помощта е Европейската банка за възстановяване и развитие

Рилският манастир ще си стои собствен ВЕЦ. Проектът цели сигурност и надеждност на енергоснабдяването, както и рехабилитирането на сградите на манастира и други обществени сгради в община Рила, като тази дейност ще се финансира със средства от продажбата на неизползваната електроенергия.

Между бъдещата ВЕЦ и сградите на манастира ще бъде изградено подземно електрозахранване, за да се избегне зависимостта от климатичните промени.

Но за да може тази идея да се реализира Министерството на регионалното развитие и Министерството на културата ще предприемат действия за обявяването на Рилския манастир и землището му за обект с национално значение. За това се ангажира вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на среща с игумена на Рилския манастир Епископ Евлогий Адрианополски.

"Ще обединим усилия в най-близко време предложението да бъде внесено за разглеждане на заседание на Министерския съвет", заяви министърът. До края на октомври трябва да бъдат финализирани и кадастралните карти и кадастралните регистри за имотите в землището на манастира, стана ясно още на срещата.