Морето е най-опасно до 2 август и взима най-много жертви

Бъдете много внимателни дори ако водата изглежда спокойна

Съществува поверие, че от 20 юли – Илинден, до 2 август, когато отбелязваме същия празник, но по стар стил, морето е най-опасно и взима най-много жертви.

Оказва се, че това не е просто мит от едно време, а истинска тенденция, свързана с реалността. Директорът на Водно-спасителната служба към БЧК Антон Налбантов обясни в предаването "Още нещо" по NEWS7, че действително в този период морето се променя. Започват да духат по-силни ветрове – мелтеми, които предизвикат по-висок бал на вълните и много коварни мъртви вълнения.

Образуват се и дънни ями, които са много опасни за хората. Може да попаднеш в такова място и тогава се стресираш, а паниката най-често е причина за много удавяния, дори сред добрите плувци, допълни Налбантов.

Той потвърди, че и тази година има недостиг на спасители.

Причините са няколко – ниското заплащане, недобрите условия на труд и като цяло отношението към водните спасители, което ги демотивира, както и сезонността на тази професия.

Налбантов подчерта, че освен да развиват плувни умения, много важно е от най-ранна възраст децата да са запознати с основните правила за безопасно поведение във водата, което със сигурност ще предотврати неприятните инциденти.

Морето не е до колене – не бъдете самоуверени, спазвайте правилата и не го подценявайте, дори когато на плажа има зелен флаг, с този съвет завърши разговора водният спасител.