Сърбия призова държавите, признали Косово, да преразгледат решението си

Министърът на външните работи държа реч в ООН

По време на речта си на заседанието на Съвета за сигурност на ООН министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич призова държавите, признали Косово, да преразгледат решението си. Той също така призова държавите, които все още не са го признали, да не се поддават на натиск и да не правят така. Според него това ще подпомогне диалога между Белград и Прищина, пише Взгляд, цитиран от "Фокус".
„Призовавам страните, които не са признали едностранното обявяване на независимостта на Косово, да не се поддават на натиска и да запазят привързаността си към международното право“, заяви Дачич, напомняйки за Устава на ООН, а също така и резолюцията на Съвета за сигурност, според която се потвърждава суверенитетът и териториалната цялост на Сърбия. Според него „международното право е универсално и се отнася до всички“, както и нарушенията му. „С това, с което Сърбия се сблъска през 1998 и 1999 г., може да се сблъска всяка друга държава“, подчерта Дачич.
„Призовавам всички страни, които са признали независимостта на Косово, да преразгледат своето решение пред лицето на важните факти“, заяви външният министър. Той обърна внимание на неспокойната ситуация в областта, притесненото сръбско население, а също така и оскверняването на обектите на културното наследство. Той посочи, че недостроената църква „Христос спасител“ в Прищина се използва като обществена тоалетна и като „снимачна площадка за видеоклипове на полуголи естрадни певици“.