ЕК: Състраданието към бежанците не бива да е за сметка на сигурността

Продължаваме да се стремим към баланс между правата и сигурността, обявиха от институцята

Състраданието на ЕС към бежанците не трябва да вреди на сигурността, предупреди Европейската комисия (ЕК) след насилие в Германия, извършено от търсещи убежище, предаде ДПА.

"Продължаваме да се стремим към баланс между правата и сигурността. Вратите на Европа са отворени за тези, които бягат от войни и преследване и търсят убежище, но ще се защитаваме срещу посегателства срещу нашия начин на живот", заяви пред медии в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. "Чувството ни за състрадание не е и не бива да е за сметка на на сигурността ни", добави говорителят. 

ЕС ще контролира границите си, ще затрудни придобиването на оръжие и ще подобри сътрудничеството между националните служби за разузнаване и сигурност, каза Схинас. Снощи 27-годишен сириец предизвика взрив в Ансбах, близо до музикален фестивал на открито, на който присъстваха около 2500 души. Предполагаемият екстремист загина,12 души бяха ранени. Вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман не изключи възможността да става дума за атентат, зад който стоят ислямисти.