Дейвид Камерън: Срещнах разбиране за забавяне процеса по напускане

​Лидерите от ЕС и британският премиер не се разбраха

Лидерите от ЕС и британският премиер не постигнаха споразумение по условията за прекратяване членството на Обединеното кралство. Началото на преговорите се очаква най-рано през есента, предаде БНР.

След продължителния снощен разговор с Дейвид Камерън за последствията от референдума днес 27-те останали ръководители ще обсъдят, на неформална среща, общата си стратегия спрямо Лондон, както и бъдещи мерки за вдъхване на доверие в Евросъюза.Дейвид Камерън заяви, че е срещнал разбиране сред мнозинството от европейските лидери за решението да забави процеса по напускане:
"Решението за задействането на член 50 от Договора ще бъде на следващия министър-председател и следващия кабинет. Трябва ни известно време, за да подходим правилно. След напускането на ЕС е невъзможно да запазим всички преимущества на членството, без да приемем цената за тях. Следващото правителство трябва много сериозно да помисли над това. Не мога да поставя времева рамка, но това е правилният подход."

"Не разполагаме с месеци за размишления', категоричен беше председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Всички онези, които агитираха за напускане на ЕС, ни казват, че искат още време. Аз си мислех, че щом искаш да излезеш от Съюза, би трябвало да имаш някакъв план", заяви още той.
"Ще продължим Европейския проект и ще преговаряме с Обединеното кралство както с други страни като Норвегия – без реваншизъм и без поощрения", отбеляза испанският министър-председател Мариано Рахой.

"Топката сега е в полето на Великобритания, но това не означава, че останалата част от Европа трябва да бездейства", каза холандският премиер Марк Рюте.
Тази сутрин за първи път 27 лидери, без британския, ще обсъдят бъдещето на Съюза след напускането на Обединеното кралство. Във вторник вечер премиерът Бойко Борисов постави българското условие, отправено към колегата му Рюте:
"Докато България не бъде приета в Шенген, нищо друго няма да ме касае, защото се проявява двоен стандарт. Ние сме изпълнили критериите, които са казани, и пак не ни приемате. На каква тема да говоря с Вас?"

Лидерите на ЕС дадоха мандат на върховния представител по външната политика Федерика Могерини да договори нови споразумения за партньорства с африканските страни с цел спиране на нелегалната миграция към Стария континент.
Днес първият министър на Шотландия Никола Стърджън трябва да се срещне с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, за да обсъди запазването на връзките между Единбург и общността.