Лондончани искат референдум за независимост

Петиция за втори референдум за членството на Великобритания в ЕС пък получи за часове подкрепата на над 120 хиляди

Десетки хиляди лондончани подписаха петиция с искане британската столица да получи независимост и да остане в Европейския съюз, след като британците се произнесоха на вчерашния референдум за излизане от съюза, предаде Франс прес.

Над 55 000 души подписаха в сайта change.org петицията, в която призовават кмета на Лондон Садик Хан "да обяви Лондон за независим от Обединеното кралство и да внесе кандидатурата на града за присъединяване към ЕС".

"Лондон е международен град и ние искаме да останем в сърцето на Европа", се казва в петицията. 

"Да, ние не сме съгласни с останалата част от страната.Тогава, вместо да гласуваме пасивно и агресивно едни срещу други на всеки избори, да направим развода официален и да постигнем разбирателство с нашите приятели на континента", цитира петицията mediapool.bg

Петиция за втори референдум за членството на Великобритания в ЕС на сайта на правителството пък получи за часове подкрепата на над 120 хиляди жители на Обединеното кралство. По закон минималният праг, за да бъде обсъдено предложението, е 100 000 души.

Сайтът на правителството за кратко бе недостъпен поради големият брой заявки.

Петицията настоява за провеждане на втори референдум, тъй като лагерът Великобритания да напусне ЕС спечели при разлика от по-малка от 20% в гласовете и при избирателна активност от по-малко от 75%.

Вотът за напускане на ЕС надделя с по-малко от 4% или с 1.27 млн. души повече.

Втори референдум обаче е малко вероятен, отбелязва "Индипендънт".