Румъния пусна онлайн музей на корупцията

Румъния отвори онлайн музей, посветен на най-известните случаи на корупция в страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Музеят превръща акта на даване на подкуп в произведение на изкуството, вдъхновено от известни случаи в страната. Посетителите на сайта (който засега е активен само на румънски) могат да тестват и познанията си по корупцията в страната.

Проектът е дело на румънска дигитална агенция и показва картини, които отразяват корупцията като начин на живот. Авторите на идеята от Kinecto Isobar разглеждат всички форми на даване на подкупи – чрез сексуални услуги, селскостопански животни, бутилки минерална вода, леки автомобили и, разбира се, пари.

Темата е особено актуална в съвременна Румъния. Придобилата огромна популярност румънска агенция за борба с корупцията се занимава с над 10 000 случая на злоупотреби. Румъния заема 69-място в индекса за възприятие към корупцията, но ЕС отчиа високо опитите на станата да овладее проблема. Високопоставени политически фигури като бившия премиер Виктор Понта, кмета на Букурещ Сорин Опреску и бившия финансов министър Дариус Вълков бяха свалени заради разследвания на антикорупционната агенция.