Бразилски сенатор арестуван за корупция заради Petrobras

Андре Естевес е 13-ият най-богат човек в Бразилия със състояние, оценено на 2,5 млрд. долара, предаде BВС

Един от най-богатите бизнесмени в Бразилия е арестуван при разследване за корупция в държавния петролен гигант Petrobras. Андре Естевес е бил задържан в дома си, откъдето са били иззети и документи. 

Естевес, който е глава на финансовата компания BTG Pactual, е 13-ият най-богат човек в Бразилия със състояние, оценено на 2,5 млрд. долара, предаде BВС, money.bg.

Лидерът на правителството във Федералния сенат на Бразилия Делсидио Амарал също е бил арестуван. Федералната полиция е претърсила и кабинетите на сенатора в Националния конгрес на страната. Органите на реда не са дали подробности и причини за двата ареста. Според бразилските медии полицията твърдяла, че политикът е бил задържан, защото е пречел на хода на разследването.

Разрешение и за двата ареста е било получено от Върховния федерален съд на Бразилия.

Вече над 100 души са задържани при двугодишното разследване, включително политици и бивши висши ръководители в Petrobras и в някои от най-големите строителни фирми в страната.

Във вторник властите арестувана бизнесмена и собственик на ранчо Хосе Карлос Бумлай – приятел на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва, при разследване за заеми, облагодетелствали компаниите му и партията на президента Дилма Русеф.