Федерика Могерини: Сблъсъците в Киев са много тревожни

Тя определи като много тревожни днешните сблъсъци пред парламента в Киев, при които загина един полицай, а десетки бяха ранени

Сблъсъците в Киев са много тревожни. Процесът на децентрализация в Украйна не бива да се подкопава от насилие. Това написа в изявление на върховният представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини. Тя определи като много тревожни днешните сблъсъци пред парламента в Киев, при които загина един полицай, а десетки бяха ранени. Конституционните поправки ще улеснят прилагането на мирното споразумение от Минск, посочва Могерини, като припомня, че прехвърлянето на правомощия към регионите е част от условията за мир със сепаратистите в Източна Украйна.

Евродепутатите от Комисията по външни работи също осъдиха днешните размирици пред Върховната Рада. Председателят на външната комисия Елмар Брок определи като изключително проблематични възможните последици от радикалните демонстрации и призова за общо изявление в подкрепа на реформите, прокарвани от украинското правителство.

За жалост, днес видяхме, че партията Свобода протестира не само политически, но и експлоатира протести, при които загина 1 украински полицай. Смятам за особено важно да подкрепим про-европейските сили в Украйна в този деликатен момент, особено преди местните избори през октомври, каза заместник-председателят на външната комисия Андрей Пленкович.

Редица евродепутати настояха за ясно осъждане на крайно-десните фракции в Украйна от Европейския парламент. Правителството в Киев определено няма интерес от още нестабилност в страната. Такава мащабна реформа се нуждае от обществена подкрепа, особено специалния статут на окупираните райони в Донбас, каза белгийския консерватор Марк Демесмекер.

Португалката от социалистите Ана Гомес призова за ясно разграничаване на Европейския парламент. Не можем по никакъв начин да оставяме впечатление, че подкрепяме всякакви крайно десни нацистки партии. Особено след като знаем, че точно това използва Путин, за да омаловажи украинската революция, заклеймявайки всички като нацисти. Това не е вярно и е още една причина да не се правим на слепи спрямо радикалните фракции,каза още Гомес.

Нямаше изявления на български представители в комисията нито по темата за Украйна, нито за миграцията. Някои членове поискаха отпускане на бюджет и наблюдателна мисия на парламента за местните избори в Украйна след месец