БГ шофьор взел 1200 лири да прекара 3-ма имигранти под Ламанша

10 000 камиона затапени до евротунела

Български шофьор на тир е разследван от британската полиция за това, че взел 1200 лири подкуп, за да прекара 3-ма нелегални имигранти през евротунела, съобщи в. “Сънди мирър”.

Мъжът бил сниман, след като взел парите от тримата, когато те слезли от камиона на британска територия. Засега няма потвърждение от полицията в Кент.

Почти 10 000 товарни камиона бяха блокирани от британската и френската страна на евротунела под Ламанша заради прииждащите към него нелегални имигранти във Франция, съобщиха световните агенции.

Опашките от двете страни на тунела са километрични. По официални данни близо 995 хиляди евро са дневните загуби на транспортните компании заради закъсненията на доставките на товарните автомобили.

Британският премиер Дейвид Камерън прекъсна визитата си в Азия, за да проведе още едно спешно заседание за имигрантите. Франция и Великобритания апелираха за помощ от останалите страни от ЕС за решаване на имигрантската криза в Кале, като заявиха, че това е абсолютен приоритет за тях. Министрите на вътрешните работи на двете държави - Бернар Казньов и Тереза Мей, излязоха с обща позиция в две от най-четените издания - “Журнал дьо Диманш” и “Сънди телеграф”. Двамата поискаха от Гърция, Италия и другите европейски държави да поемат отговорност за спиране на човешкия поток от Африка.

Около 250 нелегални се опитаха да преминат през тунела под Ламанша при град Кале, но бяха спрени от полицията със сълзотворен газ.

Най-често имигрантите щурмуват товарните композиции на гарите.

От юни до сега при такива опити загинаха десет души.