​Култове към личността обожествяват диктаторите Ким и Путин

Тази седмица президентът на Русия Владимир Путин получи бюст като римски император, издигнат от казаци в Санкт Петербург.

Децата в Северна Корея пък ги учат, че Любимият вожд Ким Чен Ун е опитен шофьор още от тригодишна възраст и композитор, пише "Дейли телеграф".

Доколко обаче съвпадат култовете към личността, уменията и характерите на тези двама мъже?

Младост срещу възраст

На учителите в Северна Корея са били раздадени наръчници, които изискват от тях да обучават учениците си, че Ким Чен Ун е бил дете чудо - можел е да шофира от тригодишен, а на девет години е печелил състезание с яхти.

"На деветгодишна възраст Ким Чен Ун се е състезавал с президента на чуждестранна яхтена компания, който тогава е бил на посещение в КНДР".

Ким също така е даровит творец и композитор.

В сравнение с него Путин е проявил качествата си късно. Според собствените му признания, той е прекарал детството си в побоища с други деца в лош квартал на Ленинград и във фантазии да стане шпионин.

Той е "дете чудо" над средна възраст, печелещо хокейни мачове с международни звезди на 62 години. Той вкара най-много голове в един "абсолютно несимулативен мач" в Сочи и помогна на своя отбор да стигне до напълно неочаквана победа срещу бивши национални състезатели.

Кога за последно сте виждали Ким Чен Ун облян в пот?

През април Ким се изкачва на връх Пектусан, най-високата планина в Северна Корея и официално рождено място на неговия баща Ким Чен Ир.

Придружен от стотици военни пилоти и партийни активисти, Ким достига до високия 2743 м. връх, облечен в двуредно палто. Без капчица пот. На върха той разказал на летците, че "изкачването на връх Пектусан доставя скъпоценна храна за ума, която е по-силна от всяко ядрено оръжие”.

Путин не трябва да изкачва планински връх. Той самият е истински връх. А именно връх Владимир Путин в Киргизстан, който със своите 4267 м. е два пъти по-висок от връх Пектусан.

Но търсене в онлайн архива на Кремъл показа, че след цели 15 години на върха на руската държава Путин никога не е използвал израза "храна за ума". Така че той губи в лексикално отношение.

Ким Чен Ун пък, яхнал сив петнист кон в елегантен ездитен костюм, изглежда като роден кавалерист, докато инспектира тренировъчния манеж в конезавод на Корейската народна армия. Добра работа.

А Путин? Няма равен.

Въпреки обожанието на хората самотата понякога надделява даже у най-„обичаните” национални лидери.

Маската на Ким падна през 2012 г., когато Северна Корея изстреля спътник. Той отпразнува това с пушене в уединение. От Хъмфри Богарт насам не е имало цигара, която да казва толкова много.

Путин не пуши. Но той понякога прибягва към публичен самоанализ. На погребението на своя треньор по джудо Анатолий Рахлин руският президент предприе самотна разходка по улиците на Санкт Петербург.

Кинематографистът Игор Шадхан, който е в приятелски връзки с Путин, го описва като много самотен човек и повтаря разказа как веднъж го открил в задния двор на хотелски ресторант в Санкт Петербург с две чашки коняк и той изглеждал "тъжен, дори отчаян".