Могерини и Лавров разговаряха по телефона за газовите доставки и за Минск

Договорихме се, че ако нещата вървят добре, можем да разработим двустранен формат за енергийни преговори между ЕС и Русия, отбеляза ръководителката на европейската дипломация

В телефонен разговор ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и руският външен министър Сергей Лавров са обсъдили проблема с газовите доставки на тристранно равнище - Русия, Украйна и Европейския съюз. "Договорихме се, че ако нещата вървят добре, можем да разработим двустранен формат за енергийни преговори между ЕС и Русия", отбеляза Могерини, цитирана от Ройтерс.

По-рано Европейската комисия съобщи, че е поканила енергийните министри на Русия и Украйна в понеделник в Брюксел, след като Русия каза, че ако не получи авансово плащане, ще спре доставките на газ за Украйна, което, на свой ред, може да доведе до прекъсване на доставките за Европа.

Изпълнението на Минските договорености и перспективите пред сътрудничеството в енергетиката на Русия и ЕС бяха също предмет на разговора.

„Бяха обсъдени задачите по изпълнение на Минските договорености от 12 февруари за разрешаване на украинската криза и подкрепата за мисията на ОССЕ в Украйна, някои аспекти в отношенията Русия-ЕС, включително въпросите за енергийното сътрудничество и взаимодействието по ситуацията в Либия“, отбелязват от МВнР на Русия.