Плевнелиев в Полша, ще почете жертвите на Холокоста

В делегацията, водена от българския държавен глава ще бъде и председателят на Организацията на евреите в България - Максим Бенвенисти.

Президентът Росен Плевнелиев заминава на посещение в Чехия и Полша, където във вторник ще участва във възпоменателните церемонии, посветени на жертвите на Холокоста.

Следобед президентът ще участва в "Марш на мълчанието" в Краков, Полша, с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер "Аушвиц". В делегацията, водена от българския държавен глава ще бъде и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти.

В церемонията ще участват още федералният президент на Австрия д-р Хайнц Фишер, кралят на Белгия крал Филип, федералният президент на Германия Йоахим Гаук, президентът на Малта Мари-Луис Колейро Прека, министър-председателят на Кралство Нидерландия Марк Рюте, министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг, престолонаследникът на Кралство Норвегия принц Хаакон, президентът на Словения Борут Пахор, министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън, престолонаследникът на Кралство Швеция принцеса Виктория.