Движението в центъра на Атина спря, започва митинг на СИРИЗА

СИРИЗА получава до 158 места в гръцкия парламент

Движението в центъра на Атина, около площад Клафтмонас е спряно. Около предизборния щаб на СИРИЗА се събират за митинг на победата множество хора.

След пет години на изключително строги икономии, предписани за лечение на дълговете й, изтормозената, но уверена Гърция се отказа от лекарството си на парламентарните избори този уикенд, коментира The Washington Post.

По данни от преброените досега бюлетини СИРИЗА получава до 158 места в гръцкия парламент. Това означава, че ще може да управлява самостоятелно и да не влиза в коалиция с никого за да състави правителство. 

В същото време, "Нова демокрация" ще има 65-75 места. "Река" и ултра-дясната "Златна зора" може да получат 17-22 места, Комунистическата партия на Гърция - 13-16, ПАСОК - 12-15, "Независими гърци" - 10-13 места, съобщиха експерти на гръцката обществена телевизия NERIT.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас обеща при победа на неговата партия да задържи Гърция в еврозоната и да договори края на спасителната програма, вместо да я прекратява едностранно. Той обещава при победа на неговата партия да задържи Гърция в еврозоната и да договори края на спасителната програма, вместо да я прекратява едностранно.

Изборите в Гърция са задължителни, а победителят в тях получава автоматично допълнително 50 места.